Rekonstrukce vily

Ostrava, 2013

LOKALITA

Rekonstruovaná stavba se nachází v městské části Petřkovice, v blízkosti Hornického muzea v Ostravě.

01SIRSI VZTAHY

HISTORIE STAVBY

Jde o bývalou ředitelskou vilu, která byla postavena v polovině dvacátých let minulého století jako naturální bydlení závodního Dolu Anselm v Petřkovicích. V blízkosti vily byla nalezena významná paleolitická kamenná plastika Landecká Venuše.

V současné době je stavba i zahrada nevyužita a neudržována. Pozemek je částečně oplocen. Okolní plochy jsou v současnosti kryty listnatým lesem přirozeného složení, ve vyspělém stavu hlavního stromového patra i podrostu.

ÚČEL STAVBY

Rekonstruovaná budova bude sloužit jako hotel, wellness a restaurace. Předpokládá se převážně návštěvnost z řad turistů a hostů hotelu v rámci pořádání oslav, svateb, konferencí a školení.

URBANISTICKO-ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Rekonstruovaná budova je umístěna v severovýchodní části zahrady.

Rekonstrukce objektu je provedena v dobovém stylu stavby, zároveň jsou zde použity moderní prvky, které stavbu zatraktivňují, ale přitom jsou řešeny citlivě a vilu zbytečně neznásilňují.

Stupňovitá terasa

Terasa spojuje vyvýšené podlaží domu se zahradou a směruje se k jihu.

Podlaha terasy je betonová kontrastující s tmavým obkladem na stěnách a na pohledových hranách stupňů schodiště. Nejvyšší část terasy je využita i tak, že je propojena s wellness v 1.PP, tato část terasy je prosklená.

_PS_komplet_33_portfolio Model (1)

Vykonzolovaný kvádr

Vykonzolovaný prosklený kvádr je navržen na místě původní verandy, která byla zazděna při minulé rekonstrukci domu. Kvádr slouží jako luxusní hotelový pokoj.

Nově navržený vykonzolovaný prosklený kvádr je řešen jako příhradovina. Fasáda kvádru je prosklená, je zde použito bezrámové zasklení. Spodní a horní část kvádru je obložen deskami Fundermax, stejné jako jsou použity pro obklad terasy.

_PS_komplet_33_portfolio Model (1)

Propojující stěna

Hlavním prvkem dominujícím v interiéru je stěna obložená kamenným obkladem, která dům propojuje vertikálně skrz podlaží.

_PS_komplet_33_portfolio Model (1)

Parkování je řešeno v severní části pozemku, nachází se zde 28 parkovacích míst, z toho 2 pro invalidy.

 

DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

Hlavní vstup do objektu je ze severní strany. V 1.NP je umístěna hlavně restaurace pro cca 50-60 osob s víceúčelovým sálem, který může kapacitu restaurace zdvojnásobit, ale můžou se zde konat také zcela oddělené akce. V 1.NP se nachází také recepce hotelu a dva pokoje.

1.PP slouží z poloviny jako zázemí hotelu a restaurace, dále je zde umístěno wellness. V rámci wellness můžou návštěvníci vily využít saunu, posilovnu. Mimo wellness se zde hosté ještě můžou odreagovat ve vinném sklípku s vlastním zázemím.

V 2., 3. A 4.NP jsou umístěné hotelové pokoje, převážně pro dvě osoby. Celkem jich je patnáct.

Interiér je navržen v retro stylu. Na stěnách jsou použity tapety, pro podlahy jsou vybrány tmavé parkety.

Kamenná stěna se stékající vodou ve foyer prochází skrz téměř všechna podlaží. Podlaží jsou nyní dírami ve stropu vizuálně propojena a světlo tak prochází do haly i dříve méně osvětleného 1.PP.

02model

With: PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o. Co-author: David Kotek Type and year: Studio project, 2013 Location: Ostrava, Czech Republic Visualizations: Jiří Friml, Stanislav Šimoníček Proposal of the amfiteatr: Martin Křivánek